6183 sayılı KANUNA GÖRE ÖDEME EMRİNE İTİRAZ

6183 sayılı Kanuna Göre Ödeme Emri

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, kamuya ait çok çeşitli alacaklar tahsilinde izlenecek idari ve hukuki süreçleri düzenleyen yasal dayanaktır. 6183 sayılı Kanun kapsamındaki kamu alacağını vadesinde ödemeyen kamu borçlusuna bir 6183 sayılı Kanun kapsamında ödeme emri düzenlenerek tebliğ edilir. 

6183 sayılı Kanuna Göre Ödeme Emrine İtiraz Süresi

2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine göre idari yargılamada dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür. Vergi davalarında süreler, kural olarak 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine tabidir. Ancak, Mali İdare tarafından düzenlenen ödeme emirlerine karşı dava açılmasında süreler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit edilmektedir.

6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ödeme emirlerine karşı vergi mahkemeleri nezdinde yapılan başvuru ödeme emrine itiraz işlemidir.  6183 sayılı Kanun’un 58. Maddesi hükümlerine göre kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yetkili vergi mahkemesi nezdinde itirazda bulunabilir. 

6183 sayılı Kanun’un 58. maddesinde 28/11/2017 tarihli ve 7061 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile yapılan değişiklik öncesinde ödeme emrine itiraz süresi 7 gün olarak düzenlenmiştir. Fakat bahsi geçen kanuni değişiklikten sonra söz konusu değişikliğe ilişkin yürürlük tarihi olan 1/1/2018 tarihinden itibaren ödeme emrine karşı  itiraz süresi 15 gün olarak düzenlenmiştir. yürürlüğe girmiştir. 7 günlük kısa itiraz süresi çeşitli hak kayıplarına yol açması nedeniyle çok fazla eleştirilmiştir. 1/1/2018 tarihinden itibaren uygulanan 15 günlük süre ödeme emirlerine itiraz noktasındaki kanuni hakkın kullanılmasını daha mümkün kılmaktadır. 

6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ödeme emirlerine karşı itiraz başvurusunda süre hesabında vergi davalarında süreler hakkındaki 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümleri uygulanacaktır. Ödeme emirlerine karşı açılacak vergi davalarında süreler ödeme emrinin tebliğ tarihi esas alınarak hesaplanacaktır. Buna göre, 15 günlük sürenin hesabı tebliğ tarihini izleyen günden itibaren başlayacaktır. 

6183 sayılı Kanuna Göre Ödeme Emrine İtiraz Süre Hesabı Örneği

Süre hesabında bir örnek vermek gerekir ise, 6183 sayılı Kanun kapsamında düzenlenen bir ödeme emrini 5 Şubat Cuma 2021 günü tebliğ alan vatandaş ödeme emrine itiraz etmek için 15 günlük vergi davası açma süresinin hesabına 6 Şubat 2021 Cumartesi gününü 1. Gün sayarak başlayacaktır. Bu durumda parmak hesabı ile sayılan sürenin son ve 15 günü 20 Şubat 2021, cumartesi gününe denk gelecektir. Bu halde sürenin son günü çalışmaya ara verme gününe denk geldiği için süre hafta tatilini izleyen çalışma günü olan 22 Şubat 2021 pazartesi günü mesai saati sonunda sona erecektir. 

6183 sayılı Kanuna Göre Ödeme Emrine İtiraz Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

6183 sayılı Kanun’a göre ödeme emri tebliğ alan kamu borçlusunun bu kanun kapsamındaki ödevleri tebliğ anından itibaren başlamaktadır. Borçlu 15 gün içinde bu borcunu ödeyebilir, ödeme gücü yoksa kanunun 114’üncü maddesindeki bildirim yükümlülüklerini yerine getirir. Eğer ki ödeme emrini tebliğ alan kiş böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yetkili vergi mahkemesi nezdinde itirazda bulunabilir. Ödeme emrine karşı itiraz yolunu kullanmak isteyen borçlunun kanunlarda öngörülen süre ve şekil şartlarına uyması gerekmektedir. Vergi hukuku ve kamu alacakları alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınması faydalı olacaktır.