Gümrük Mevzuatı
4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı tali mevzuat Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir. Türkiye Cumhuriyeti toprakları, Türkiye kara suları, iç suları ve hava sahası Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi’ni oluşturmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kara, hava ve deniz hudut kapılarında ve belirlenen gümrük bölgelerindeki gümrük idareleri tarafından Türkiye’ye getirilen mal ve eşya üzerinde gümrük kontrolleri yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Mevzuatı’nın bir parçası olan 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kaçakçılık fiilleri ve yaptırımları ile kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usûl ve esaslarını belirlemektir.
Gümrük Kaçakçılığı Fiileri
Türkiye’de yürürlükte olan Gümrük Mevzuatı hükümlerine aykırı olarak Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi’ne mal ve eşya sokulması ve yürürlükte olan gümrük mevzuatına aykırı haller kaçakçılık fiillerini oluşturmaktadır. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun üçüncü maddesi ayrıntılı bir şekilde hangi durumların kaçakçılık fiilerini oluşturduğunu ve öngörülen cezaları belirlemektedir.
Gümrük Kaçakçılığı Suçlarında Etkin Pişmanlık
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun beşinci maddesi Gümrük Kaçakçılığı Suçlarında Etkin Pişmanlık hallerini düzenlemektedir. Buna göre, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun beşinci maddesinin gümrük suçlarında etkin pişmanlığa ilişkin hükümlerini düzenleyene fıkraları aşağıdaki gibidir:
- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun üçüncü maddesinde tanımlanan suçlardan birine iştirak etmiş olan kişi; resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, fiili, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin, faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlaması halinde cezalandırılmaz. Haber alındıktan sonra fiilin bütünüyle ortaya çıkmasına hizmet ve yardım eden kişiye verilecek ceza üçte iki oranında indirilir.
- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun üçüncü maddesinin yedinci fıkrası hariç, üçüncü maddede tanımlanan suçlardan birini işlemiş olan kişi, etkin pişmanlık göstererek suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine;
- a) Soruşturma evresi sona erinceye kadar ödediği takdirde, hakkında bu Kanunda tanımlanan kaçakçılık suçlarından dolayı verilecek ceza yarı oranında indirilir.
- b) Kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödediği takdirde, hakkında bu Kanunda tanımlanan kaçakçılık suçlarından dolayı verilecek ceza üçte bir oranında indirilir.
- Bu husus, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheliye ihtar edilir. Soruşturma evresinde ihtar yapılmaması hâlinde kovuşturma evresinde hâkim tarafından sanığa ihtar yapılır.
- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun üçüncü maddesinin ikinci fıkra hükmü, mükerrirler hakkında veya suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde uygulanmaz.
Gümrük Kaçakçılığı Suçlarında Etkin Pişmanlıktan Yararlanmak
Gümrük suçları ciddi cezai yaptırımlar öngören suçlardır. Türkiye Cumhuriyeti Gümrük bu yolla kaçakçılık fiillerinin ve kaçakçılığın önlemesi amaçlanmaktadır. Etkin pişmanlık hükümleri, ceza yargılamasında sanığa ya da şüpheliye soruşturma evresi henüz başlamadan veyahut soruşturma ve kovuşturma evrelerinde adli makamlar ile işbirliği yaparak cezada indirim haklarından yararlanma imkanı sunmaktadır. Gümrük suçlarında öngörülen cezai yaptırımların ağırlığı göz önüne alındığında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak sanık ya da şüpheli lehine olabilecektir. Bu konuda alanında gümrük hukuku alanında uzman ceza avukatı ve gümrük avukatı en doğru hukuki yardımı verebilecektir.