VERGİ DAVALARINDA SÜRELER

Vergi Davaları

Vergi davaları, vergi ihbarnameleri veya vergi ceza ihbarnamelerinin iptal edilmesi için açılan ve idari yargılama alanının konusu içerisinde olan dava türleridir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine göre vergi davaları, vergi mahkemeleri nezdinde açılır. Vergi dava dilekçeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine göre hazırlanır.  

Vergi tarhiyatı bir idari işlemdir. Vergi davaları bu idari işlemin iptali için açılmaktadır. İdari işlemlerin iptali için açılacak davalar bakımından kanuni dava açma süreleri bulunmaktadır.  2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine göre idari yargılamada dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür. 

Tebligat Üzerine Dava Açma Süresinin Hesabı

Vergi davası açmak için gün sayılarak yapılan süre hesaplarının ne zaman başladığı ve tatil günlerinin hesaplara dahil edilmesi önemle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Vergi davası sürelerinin hesabı, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Vergi davası açma süresinin hesabında tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadarki, vergi davası açma süresinin son günü tatil gününe rastlarsa, vergi davası açma süresi tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar. Vergi davası açma sürelerinin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda vergi davalarının açılma süresi  2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’da özel olarak düzenlenmiştir. Buna göre vergi davası açma süresi, tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde tahsilatın yapıldığı günü izleyen günden başlar. Vergi davası açma süresi, tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğin yapıldığı günü izleyen günden başlar. Vergi davası açma süresi, tevkif yoluyla alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin yapıldığı günü izleyen günden başlar. Vergi davası açma süresi, tescile bağlı vergilerde tescilin yapıldığı günü izleyen günden başlar. İdarenin dava açması gereken konularda ise ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği tarihi izleyen günden başlar.

İlan Yoluyla Yapılan Tebliğlerde Dava Açma Süresinin Hesabı

Vergi davası açma süresi, adresleri belli olmayanlara özel kanunlarındaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde, özel kanununda aksine bir hüküm bulunmadıkça, son ilan tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün sonra işlemeye başlar. Vergi davası açma süresi, ilanı gereken düzenleyici işlemlerde, ilan tarihini izleyen günden itibaren başlar. Ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler. Düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel olmaz. 

Vergi Davasında Süreler Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vergi davalarınının açılması için de kanunda ön görülen sürelere uyulması gerekmektedir. Sürelerin hesabında 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nda yer alan kuralların dikkatle uygulanması ve süre hesabının doğru bir şekilde yapılası gerekmektedir. Vergi davası açılması için öngörülen sürenin geçmesinden sonra idare tarafından düzenlenen vergi ihbarnameleri ve vergi ceza ihbarnameleri kesinleşmiş idari işlemler olacaktır. Bir hak kaybı yaşamamak için vergi ihbarnameleri ve vergi ceza ihbarnameleri tebliğ alındıktan sonra en kısa süre içersinde alanında uzman bir vergi avukatından hukuki yardım alınması faydalı olacaktır.