Özel Öğretim Kurumlarında Hukuki Sorunlar
Özel Öğretim Kurumları’nın açılış ve faaliyetlerine ilişkin esaslar bu mevzuat ve diğer Milli Eğitim Mevzuatı çerçevesinde düzenlenmektedir. Özel öğretim kurumları işletmeciliği faaliyetleri pek çok farklı mevzuata hakim olunmasını gerektiren hukuki bir zeminde yürütülmektedir. İdare hukukundan iş hukukuna, fikri mülkiyet hukukundan vergi hukukuna ve icra iflas hukukundan ceza hukukuna kadar pek çok farklı alanda hukuki sorun ortaya çıkabilmektedir. Aşağıda özel öğretim kurumlarının karşılaştığı hukuki sorunlardan bazıları Özel Öğretim Kurumlarında Hukuki Sorunlar (1) isimli makalemizde ana başlıklar altında incelenmiştir. Diğer hukuki sorunlara ilişkin ana başlıklar altında değerlendirmelerimiz aşağıda yer almaktadır.
Özel Hukuk İlişkileri Çerçevesindeki Hukuki Sorunlar
Özel öğretim kurumları, hizmet sözleşmesi kapsamında ücretli olarak eğitim ve öğretim faaliyetleri hizmetleri sunmaktadır. Öncelikli olarak öğrencilerle kurumlar arasındaki sözleşmelerin kanuna ve hukuka uygun bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Öğrenim ücretlerininin tahsilatlarının takipleri ve ihtilaf olması durumunda gerekli hukuki yollara doğru bir şekilde başvurulması önem arz etmektedir.
Ayrıca özel öğretim kurumularının taraf olduğu çok sayıda karşılıklı hak ve borç doğuran sözleşme bulunmaktadır. Örneğin, eğtim kurumları bina ve tesis kiralamakta; taşıma, temizlik, kantin gibi hizmetleri ihale yoluyla alt yüklenicilere vermekte ve pek çok mal ve hizmet kaleminde satın almalar yapmaktadır. Sözleşemler dahilinde yapılan tüm işlemlerin sözleşmelerin hazırlanmasından itibaren bütün ifa süreci boyunca hukuka uygunluğunun denetlenmesi ve özel öğretim kurumu işletmeciliği yapan kurumların haklarının doğru bir şekilde korunması gerekmektedir. Sözleşmelerin hazırlanması aşamasından uyuşmazlık halinde dava yoluyla temsil de dahil olmak üzere doğru bir hukuki yardım alınması gerekmektedir.
Fikri Mülkiyet Haklarından Kaynaklanan Hukuki Sorunlar
Özel okul işletmeciliği yapan kurumların marka ve isim hakları kiraladıkları, kiraya verdikleri, sattıkları ve satın aldıkları durumlar olabilmektedir. Fikri mülkiyet hukuku ve sözleşme temelli ilişkilerden çeşitli ihtilaflar doğabilmektedir. Bu noktada da özel okul işletmeliği yapan kurumların uzmanlık gerektiren hukuki yardıma ihtiyaçları olmaktadır.
Vergi Hukuku Çerçevesindeki Hukuki Sorunlar
Özel öğretim kurumu işletmeciliği yapan kurumların vergi mevzuatındaki sorumlulukları ve yararlanabilecekleri vergisel istisna ve muafiyetler özellik arz edebilmektedir. Gelir ve kurumlar vergisi açısından yararlanılacak istisna ve muafiyetlerin şartları, burslu öğrencilere ilişkin isabet eden Katma Değer Vergisi’nin doğru bir şekilde hesaplanması ve bu hususlara ilişkin muhasebe kayıtlarının doğru bir şekilde tutulması önem arz etmektedir. Tüm bu hususlar da özel öğretim kurumu işletmeciliği alanında tecrübe sahibi uzmanlar tarafından doğru bir hukuki ve mali danışmanlık hizmeti alınmasını gerektirmektedir.
Değerlendirmelerimiz
Özel öğretim kurumları işletmeciliği faaliyetlerinde hukukun pek çok farklı disiplini ve alanında uzmanlık gerektiren hukuki sorunlar ve ihtilaflar ortaya çıkabilmektedir. Kurumların faaliyete başlamasından önceki hazırlık süreçleri de dahil olmak üzere tüm faaliyet dönemi boyunca doğru bir hukuki yardım alınması gerekmtekdir. Önleyici hukuki danışmanlık hizmetlerine ek olarak yargıya taşınacak ya da idare nezdinde temsil edilmeyi gerektiren uyuşmazlıklar da hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetleri gerekmektedir. Özel öğretim kurumları işletmciliği faaliyetleri pek çok farklı mevzuata hakim olunmasını gerektiren hukuki bir zeminde yürütülmektedir. Öyle ki, özel eğitim kurumlarının devri ve kapatılması hali bile normal bir ticari işletmenin devri ve kapatılması durumuna göre pek çok ayrıntı ve kanuni sorumluluk içermektedir. Tüm bu nedenlerle, özel öğretim kurumu olarak faaliyet gösteren işletmelerin uzman hukukçulardan danışmanlık ve avukatlık hizmetleri alması önem arz etmektedir.