4420 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Getirilen Ek Süre
7326 sayılı Kanun’un ilk yayımı tarihi itibariyle 9 Haziran 2021 – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında başvuru yapılmasını öngörülmekte idi. 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kanun kapsamından yararlanabilmek için 1 AY ek süre ile tanınmıştır.
Başvuru İçin Ek Süre Uygulaması
Aşağıdaki hususlar açısından Kanun kapsamından yararlanmak isteyen vatandaş ve mükelleflerin BAŞVURUSU SÜRESİ 30.09.2021 tarihine uzatılmıştır.
- Kesinleşmiş Alacakların Yapılandırılması (7326 s. Kanun md.2),
- Kesinleşmemiş veya dava safhasından bulunan alacaklar (7326 s. Kanun md.3),
- İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan Alacaklar (7326 s. Kanun md.4),
- Matrah ve Vergi Arttırımı (7326 s. Kanun md.5),
- İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (7326 s. Kanun md.6),
- Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu Alacakları (7326 s. Kanun md.7-8),
- Meslek Kuruluşlarına Ait Alacaklar (7326 s. Kanun md.10)
Taksit Sürelerinde Uzatma
7326 sayılı Kanun kapsamından yararlanıldığında ilk taksit ödemesi doğması halinde ilk taksitlerin ÖDEME SÜRESİ 1 AY uzatılmıştır. Ancak taksit sürelerindeki uzatma sonraki taksitlere uygulanmayacak, taksitlendirilen borçlar kanundaki ilk düzenlemeye uygun taksit aralıkları ile ödenecektir.
Vergi Barışından Yararlanmak İçin Ek Fırsat Mı?
7326 sayılı Kanun’un 9 Haziran 2021 – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasına sıkıştırılmış uygulama zamanı pek çok mükellef, avukat ve mali müşavir meslek mensubu açısından sorun oluşturmaktadır. 7326 sayılı Kanun’un yayım tarihinden bu yana mükelleflere adeta dava açma haklarından vazgeçip haksız ve yersiz tarh edilen vergileri af kapsamında ödemelerinin tavsiye edildiğine sıkça rastlanmaktadır.
Özellikle, Kanun kapsamına dava süreçleri ve vergi inceleme süreçleri devam eden ihtilaflı alacakların da dahil edilmesi pek çok mükellef açısından baskı unsurudur. Zira, 7326 sayılı Kanun kapsamındaki haklardan yararlanmak için mükelleflerin ilgili vergilendirme dönemlerine ilişkin mevcut ve müstakbel dava haklarından feragat etmeleri istenmektedir. Getirilen ek sürenin haklarından feragat etmek noktasında tereddütte kalan mükellefler açısından daha geniş değerlendirme imkanı tanıyacağı öngörülmektedir.
Mükellefler Ne Yapmalı?
Vergi incelemesi riski öne sürülerek pek çok mükellefin ilgili mali yıllarda hiç elde etmediği mali karları ya da KDV matrahlarını beyan ederek ek vergiler ödenmesi istenmektedir. Vergi incelemesi, ödenmesi gereken verginin doğruluğunu ispatlamak için yapılmaktadır. Mükellefleri vergi barışı kapsamına sokmak için zorlayıcı bir araç değildir.
Önemle ifade etmek gerekir ki sırf İdare ile uzlaşmak için hiç bir mükellef hukuka aykırı vergi tarhiyatını kabul edip ödemek zorunda değildir. Ödenmesi gereken verginin doğruluğunu işlem ve belgeleriyle ispatlayacak mükelleflerin dava açma haklarının olduğu unutulmamalıdır. Vergi barışından yararlanmak isteyen mükelleflerin vergi hukuku alanında yetkin hukukçulardan konu ile ilgili danışmanlık ve bilgi alması faydalı olacaktır.
VERGİ AFFINDAN YARARLANMAK ZORUNLU MUDUR?