Vergi Davaları
Vergi davaları, vergi ve benzeri mali yükümlülüklerde idare ve mükellefler arasındaki uyuşmazlıkların çözülmesi için mahkemeler nezdinde açılan davalardır. Vergi davaları, Vergi davaları, vergi ihbarnameleri veya vergi ceza ihbarnamelerinin iptali talebini içeren vergi dava dilekçesinin vergi mahkemelerine sunulması ile açılır. Vergi davalarının açılması için sunulan vergi dava dilekçeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu hükümlerine göre hazırlanır.
Vergi Dava Dilekçesinin Zorunlu Unsurları
Vergi dava dilekçeleri, idari işlemin iptali için vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılır. Vergi dava dilekçelerinin aşağıdaki bilgileri ihtiva etmesi gerekmektedir:
- Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
- Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,
- Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi,
- Vergi, resim, harç, benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarla tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktar,
- Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası
Dilekçe ve Ek Belge Örnek Sayısı
Vergi davasına konu olan idari kararın ve belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenir. Dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olur.
Vergi Dava Dilekçelerinin Verileceği Yerler
Vergi dava dilekçeleri ve vergi davalarına ilişkin her türlü evrak, Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlıklarına veya bunlara gönderilmek üzere idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına, idare veya vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalıp kalmadığına bakılmaksızın asliye hukuk hakimliklerine veya yabancı memleketlerde Türk konsolosluklarına verilebilir.
Vergi Dava Dilekçelerinin Mahkemece İncelenmesi
Vergi dava dilekçeleri, Danıştayda daire başkanının görevlendireceği bir tetkik hakimi, idare ve vergi mahkemelerinde ise mahkeme başkanı veya görevlendireceği bir üye tarafından aşağıdaki hususlar bakımından sırayla incelenir:
- Görev ve yetki,
- İdari merci tecavüzü,
- Ehliyet,
- İdari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olup olmadığı,
- Süre aşımı,
- Husumet,
- 3 ve 5 inci maddelere uygun olup olmadıkları.
Vergi Dava Dilekçelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vergi davalarında sürelerin doğru hesaplanması, vergi dava dilekçelerindeki şekli unsurların doğru olması ve vergi davasına konu edilen hususların doğru bir şekilde açıklanması önem arz etmektedir. Sürelerin hesabında ve dilekçede yer alması gereren unsurlarda 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nda yer alan kurallara uyulması gerekmektedir. Hak kaybı yaşamamak ve mükellef lehine olan hususları doğru bir şekilde ifade edebilmek için vergi hukuku alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınması tavsiye edilmektedir.